2 lessons Beeldende vorming middelbare school vwo leerjaar 4
Looking for interactive lesson materials Beeldende vorming for middelbare school vwo leerjaar 4? Browse ideas for online lesson plans Beeldende vorming from other educators.
Lesson plan with 2 Lessons
2020 This Is America | Lesplan
Een tentoonstelling over hedendaagse kunst van Amerikaanse makers in Kunsthal KAdE Amersfoort. Te zien van 26.09.2020 tot en met 03.01.2021.
Beeldende vormingBurgerschapskunde+5Middelbare schoolvmbo t, mavo, havo, vwoLeerjaar 1-6
this is america
Wat er gebeurt in de Verenigde Staten zijn steeds minder een ver-van-je-bedshow. Bijna iedere dag is president Trump wel weer in het nieuws en de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd leidde ook op veel plekken in Nederland tot demonstraties tegen racisme en politiegeweld. Met de presidentsverkiezingen in aantocht zal Amerika steeds meer onderwerp van gesprek worden. Wie wordt de nieuwe 'machtigste man van de wereld'? Wordt het Joe Biden of zal Donald Trump het land nog eens vier jaar besturen?
Wat is er te zien?
In de tentoonstelling laten meer dan veertig kunstenaars de verschillende kanten van de Amerikaanse samenleving zien, ieder vanuit hun eigen perspectief en ervaringen. En ieder met zijn of haar eigen medium: er zijn schilderijen te zien en animatiefilms, er is fotografie en er zijn collages. In de grote zaal staat een levensgroot billboard.Identiteit speelt in veel van de kunstwerken een belangrijke rol. Sommige kunstenaars maken werk over het leven van Afrikaans-Amerikanen, anderen over de LGBTQ-gemeenschap. Native American kunstenaars vertellen hun verhaal, maar ook Latino's komen aan het woord. Samen tonen ze de veelzijdigheid van de Verenigde Staten.Snel naar meer info over de tentoonstelling op de website van KAdESnel naar meer info over bezoek met de klas op de website van KAdE
Je bezoek voorbereiden
Bij deze tentoonstelling is één voorbereidende les ontwikkeld. In deze les activeren we de voorkennis van de leerlingen over de Verenigde Staten en introduceren we een aantal thema's die in de tentoonstelling aan de orde zullen komen.Centraal in de voorbereidende les staat het onderwerp vrijheid. Amerika wordt ook wel 'the land of the free' genoemd. Maar die vrijheid betekent ook nogal eens dat je vogelvrij bent en aan je lot wordt overgelaten. Ongelijkheid is daar een gevolg van. Start de voorbereidende les >>>
Lesson plan with 8 Lessons
Lessenserie 'Hoe werkt creativiteit?'
Ingenieurs bedenken unieke oplossingen voor complexe problemen. Wetenschappers verkennen nieuwe onderzoeksgebieden en ontwerpen originele experimenten. Twee vakgebieden waarbij creativiteit een belangrijke rol speelt. Deze lessenreeks gaat in op vragen als 'Wat is creativiteit?', 'Waarom is creativiteit belangrijk?' en 'Hoe stimuleer je creativiteit?'.Opbouw van de lessenserieIn deel 1, deze LessonUp, komen de eerste twee vragen aan bod. We verkennen het begrip 'creativiteit' en bekijken waarom creativiteit belangrijk is. Deel 2 van de lessenreeks bestaat uit een aantal deellessen waarin leerlingen technieken aangeleerd krijgen om creativiteit te stimuleren. In deel 3 van de lessenreeks worden een aantal creatieve warming up werkvormen behandeld. Gebruik van de lessenserieDe lessen uit deel 1 en deel 2 kunnen als lessenserie gegeven worden, maar ook goed als losse lessen gebruikt worden binnen bestaande projecten. De lessen uit deel 3 kunnen het beste als 'lessnack' ingezet worden voorafgaand aan een creatief proces.
Beeldende vormingCulturele en kunstzinnige vorming+10Middelbare schoolhavo, vwoLeerjaar 1-6
Deel 1 - Introductie Creativiteit
In deze les wordt ingegaan wat creativiteit is en hoe creativiteit gebruikt kan worden om de wereld een betere plek te maken. Er wordt daarbij ingegaan op de begrippen als 'creativiteit', 'divergent denken' en 'convergent denken'. Daarnaast wordt er geoefend met een creatief proces.
Deel 2 - Creativiteitstechnieken
Het stimuleren van creativiteit kan op verschillende manieren gebeuren. In de lessen van deel 2 worden een aantal creativiteitstechnieken verkend, zoals brainstorming in combinatie met c-box, braindrawing, morfologische analyse en elektronisch brainstormen.Met elke techniek kan geoefend worden aan de hand van een casus, met als doel dat leerlingen de technieken in een eigen project kunnen inzetten.